sestdiena, 2009. gada 24. janvāris

Piemineklis Liepājas aizstāvjiem un tā apkārtne

Priekšplānā piemineklis Liepājas aizstāvjiem. Fonā Vecliepājas panorāma 1961. gada rudenī.

Līdz ar pieminekļa uzcelšanu, laukums ap to ieguva jaunu nosaukumu- Parādes laukuma lepno nosaukumu. Padomju laikā, atceroties Otrā pasaules kara sākumu un beigas, kā arī citos svētkos notika dažādas aktivitātes. Šobrīd šis piemineklis ir viena no pēdējām nosargātajām tā laika liecībām.
Runājot par Vecliepājas pusi, redzams, ka Lielās ielas (toreiz Ļeņina iela) kreisajā pusē nav tagad tik atbaidošā Liepājas kanālmalas ainavu simbolizējošās deviņstāvu dzīvojamās mājas. Pārējais mainījies maz.


1962. gadā, kad tapa uzņēmums, aiz pieminekļa tukšs laukums. Pēcāk laukums tika apjozts ar augstu žogu un tur sāka būvēt jauno Liepājas kultūras namu. Kā jau padomju laikos ierasts, kaut kas topošajam projektam izgāja greizi. Tālāk par būvbedri un pamatīgiem pamatiem netika. Līdz deviņdesmito gadu beigās laukumā tika uzcelta labākā ledus sporta halle Latvijā.

Laukumā aiz pieminekļa izvietojušies tirdzniecības paviljoniņi un cirka telts. Nami, kas redzami ielas otrajā pusē saglabājušies līdz mūsdienās tādā pašā izskatā. Koku vietā tieši aiz pieminekļa patreiz slejas viesnīca "Amrita". Priekšplānā attēla labajā pusē redzama čuguna gružu kaste. Tādas Liepājā bija redzamas vēl līdz pat astoņdesmito gadu nogalei.

Nav komentāru: